Tværprofessionelt samarbejde udgør et arbejde på tværs af professioner. Professioner er faggrupper, hvor medlemmerne har en bestemt viden og faglige traditioner.(15)
KOL patienter har ønske om palliativ pleje i eget hjem, men dette efterkommes ikke. I primær sektoren varetages den palliative indsats af KOL patienter typisk af SOSU-hjælpere samt SOSU-assistenter. Kun 11 procent udgør hjemmesygeplejersken i kommunalt regi. Endvidere findes en kompetence variation hos hjemmesygeplejerskerne, idet der intet krav er om videreuddannelsen hos denne procentdel af sygeplejersker som arbejder med palliation.(16)
Foruden hjælp fra primærsektoren, føler KOL patienterne sig nødsaget til at finde hjælp hos sekundærsektoren, og dette ender i hyppige genindlæggelser, da primærsektoren ikke formår at efterkomme de palliative behov, samt støtte som den enkelte patient har. Generelt er der manglende samarbejde mellem primær og sekundær sektoren, heriblandt kommune, almen praksis og sygehus. (3. s.32) Der er behov for en tværfaglig palliativ tilgang, i både primær og sekundær sundhedspleje. (3. s. 25) Der er et behov for en struktureret og tværfaglig palliativ indsats for KOL patienter i den terminale fase. Det er en opgave der skal løftes i et tværprofessionelt samarbejde mellem specialafdelinger, primær sektor, hospice, plejehjem og frivillige. (3. s. 210)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar