Benner og Wrubel er sygeplejeforskere, som argumentere for en fænomenologisk tilgang i sygeplejen. Denne tilgang er skal forstås som at patienten skal ses som et helt menneske, med følesler, og tanker, i stedet for et objekt, som skal kurreres, som den mekanistisk tilgang arbejder med.
Benner og Wrubel arbejder med 6 omdrejningspunkter;
- Stress
- Mestring
- Temporalitet
- Kroppen
- Situationen
- Sygeplejersken
Vi har valgt, at tage udgangspunkt i fire af disse fænomener, nemlig; stress, mestring, temporalitet og situationen, da vi mener, at disse fire fænomener har enorm relevans i forhold til vores patientgruppe med terminale KOL patienter.
Stress
Stress
Den terminale KOL patient kan opleve stress grundet den manglende viden omkring deres sygdomsforløb, og ligeledes grundet manglende lindrende palliativ pleje. Dette skaber utryghed og frustrationer hos den enkelte. Se her
Ligeledes kan det varriende sygdomsforløb, samt sygdomsforståelse være en stressfaktor hos den terminale KOL patient, da man aldrig kan forudsige sygdomsforløbet og patienter ikke har den nødvendige viden til at tilpasse sig denne. En snigende udvikling af sygdommen, medføre at en del af patienterne først opsøger læge når sygdommen er langt fremskredet og der er begrænset behandlingsmuligheder. (3. s. 29). Baggrunden for den sene opsøgen af lægen kan endvidere skyldes stigmatisering. Se her
Mestring
Hvad den enkelte person stiller op med den forstyrrelse, som indebærer udfordring, tab, trussel eller skade. Mestring det er at finde mening og sammenhæng igen i ens liv. Mestring kræver overskud, og ressourcer der kan være sværere at finde senere i det palliative forløb. Hjælpen til at mestre kan findes gennem bl.a. samtale, og aktiv lytning. Herved kan KOL patienten få et mere nuanceret syn på situationen. og føle sig hørt og forstået. Begrebet mestring betyder, at KOL patienten får redskaber og værktøjer til at kontrollere sygdommen og sygdommens indflydelse på dennes liv, og ikke omvendt.
Temporalitet
Forstås som fortid, nutid og fremtid. Vi er i tiden påvirket af fortid og tanker om fremtiden.
for at sygeplejersken kan have en forståelse for KOLpatientens fortid, nutid og fremtid, kræver dette en tillidsfuld kommunikation, således patienten føler sig forstået. Ydermere giver det sygeplejersken en mulighed for at forstå patientens reaktions mønstre, og giver samtidig et indblik i patientens bagland. Baglandet giver et indblik i de støttende relationer patienten har, og giver derved en god indikation for fremtiden, og evt. behandlingsmuligheder i eget hjem.
Situationen
Sygeplejersken må tage udgangspunkt i den enkelte patients situation. Patienters situation er præget af uforudsigelighed og forandringer.
Det er vigtigt, at patienten bliver set og taget omsorg for i forhold til den situation den enkelte patient befinder sig i. I dette tilfælde, at sørge for, at patienten får en værdig død, og at patientens ønsker efterkommes i henhold til sygeplejerskens unikke funktion.(17) Se her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar